2011 m. kovo 8 d., antradienis

Židinio teatro istorija

         2009 m. rudenį Edvinas subūrė mus, teatrui neabejingus mokinius ir mokytojus iš „Židinio“ suaugusiųjų vidurinės mokyklos, į muzikinį teatrą. Per metus suvaidinome du spektaklius: „Pikų damą“ ir „Laimės traukinį“. Mūsų muzikinis teatras dar labai jaunas, tačiau jau teko pristatyti savo spektaklius ne tik mokykloje bet ir kituose miestuose. Trumpai apie pirmuosius spektaklius ir jų gastroles.

         2009 m. gruodžio 10 d. debiutavome su premjera – muzikine drama PIKŲ DAMA. Pjesės scenarijaus autorius – teatro vadovas Edvinas Šimulynas. Spektaklyje vaidino Lina Černiauskaitė, Edvinas Šimulynas, Dovilė Jauraitė, Violeta Karmazinaitė, Benediktas Druskis, Ernestas Dubovikas, Aistė Šalkauskaitė, Alina Martinkutė ir Edgardas Mikalauskas.
          Skambus, susimąstyti verčiantis klausimas – Kiek reikia prarasti, kad surastumei savąjį kelią?.. – dramos reklamoje traukė mokyklos koridoriais skubančių mokinių ir mokytojų dėmesį. Buvo jaučiamas didžiulis susidomėjimas tuo, kas bus. Juk pirmą kartą mokyklos bendruomenė išvydo spektaklį, kurį nuspalvino nuostabi muzika (taip pat ir gyvai atliekama), aktorių dainos, šokiai, vaizdo projekcijos. Renginiui ruoštasi ilgai ir atsakingai. Patarimų, pagalbos ir paramos sulaukta ne tik iš mokyklos darbuotojų, bet ir iš Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro bei Lietuvos Rusų dramos teatro.
         2010 m. Kovo 26 d. Vilniaus „Žemynos“ gimnazijoje buvo minima Tarptautinė teatro diena. Šioje gimnazijoje pristatėme spektaklį „Pikų dama“. „Jau prie pat mokyklos durų Židinio teatralus pasitiko Žemynos teatro būrelio mimai ir klounai, džiugiai sveikindami ir kviesdami į užburiančią vaidybos šventę. Nuo pat ankstyvo ryto vyko intensyvūs pasiruošimo darbai. Aktoriams teko nelengva užduotis – Žemynos gimnazijos aktų salėje dieną paversti naktimi“ – teatro vadovo Edvino įspūdžiai prieš pasirodymą. O Žemynos gimnazijos mokiniai liko patenkinti puikiai pavykusiu renginiu.

         2010 m. gegužės 6 d. pristatėme  muzikinę romantinę fantastinę komediją „Laimės traukinys“. Šiuo kūriniu norėta atkreipti žiūrovų dėmesį į kasdienius dalykus, kuriuose galima įžvelgti gėrį ir grožį. Taip pat norėta pabrėžti draugystės bei tyros meilės svarbą žmonių gyvenimuose. Spektaklis patrauklus tuo, kad jame nostalgijos kupina praeitis susipina su iššūkių nestokojančia dabartimi. Kompiuterinės technologijos nuskraidina žiūrovą į senosios animacijos „Aukso amžiaus“ laikus, primena Lietuvos atgimimo laikotarpį, o taip pat suteikia galimybę fantazuoti ir atsidurti Antikoje.
          Spektaklio veiksmas vyksta traukinio vagone, kuriame vaizduojamas iki skausmo pažįstamas paveikslas, kuomet į bendrą pokalbį ir situacijų analizę įsipina visai nepažįstami žmonės, važiuojantys vieno tikslo – laimės link. Spektaklis yra daugiaplanis. Jame apstu rinktinės įvairių epochų muzikos, šokio elementų, dainų, filmuotos medžiagos.
         2010 m. liepos 3 d. buvome išvykę gastrolių į AB „Lietuvos geležinkeliai“ vaikų vasaros stovyklą „Ignalina“. Vos įvažiavusi į Ignalinos rajoną, aktorių trupė buvo pakerėta nuostabios ežerų ir miškų gamtos. Kelionei ruoštasi ilgai ir atsakingai. Važiuodami aktoriai nekantravo, bet kartu ir nerimavo, juk po sėkmingos spektaklio „Laimės traukinys“ premjeros mokykloje suaugusiems mokiniams, ryžtasi jį parodyti visai kitokiai publikai – vaikams. Pradedantieji aktoriai baiminosi, kad vaikai gali nesuprasti, kad trūks dėmesio. Juk vaidinti mažiesiems reikalingi itin puikūs aktoriniai sugebėjimai. Tačiau visos baimės dingo vos atvykus į stovyklą. Aktorius šypsodamasi pasitiko stovyklos vyr. auklėtoja Daiva Gudelevičienė ir būrelis mažųjų smalsuolių. Pasijutome lyg pasakoje. Važinėdamiesi stovykloje esančiu traukinuku, žaisdami su vaikais, dalyvaudami plaukimo varžybose, daugelis prisiminėme jau prabėgusią vaikystę Geros energijos kupini, puolėme rengtis vaidinimui. Viskas vyko sklandžiai. Žvelgiant į švytinčius vaikų veidus buvo matyti, kad jiems spektaklis patiko, nes vaidinimas teikė daug teigiamų emocijų: jo metu mažiesiems žiūrovams buvo išdalintos „Židinio“ mokyklos šypsenėlės bei visa kraitelė saldainių.
Nuotraukas galite peržiurti čia.

LŽT komanda

1 komentaras: